Оглавихме печална статистика. Черната хроника показва: България е първо място в

...
Оглавихме печална статистика. Черната хроника показва: България е първо място в
Коментари Харесай

Мъже са причинили 3 от всеки 4 смъртни случая на пътя, България дава най-много жертви в ЕС

Оглавихме печална статистика. Черната хроника демонстрира: България е първо място в Европейски Съюз по смъртни случаи по пътищата през 2023 година. Европейската комисия оповести предварителни данни за смъртните случаи по пътищата за 2023 година.

Миналата година почти 20 400 души са починали при пътнотранспортни катастрофи в Европейския съюз (ЕС)

Това е лек спад от 1% спрямо 2022 година, като най-безопасните пътища са в Швеция (22 смъртни случая на милион жители) и Дания (27/милион), до момента в който България (82/милион) и Румъния (81/милион) регистрират най-високи равнища на смъртност през 2023 година, съвсем двойно повече от междинното за Европейски Съюз (46). Това демонстрират данните, оповестени в петък от Европейската комисия.

Тези данни демонстрират контрастираща картина сред държавите-членки

Ако на равнище Европейски Съюз броят на смъртните случаи, породени от пътнотранспортни катастрофи през 2023 година, е намалял с 10% спрямо 2019 година, низходящата наклонност е смекчена в няколко страни членки.

От 2019 година броят на смъртните случаи при пътнотранспортни катастрофи е намалял доста леко в Испания, Франция и Италия, до момента в който се е нараснал в Ирландия, Латвия, Холандия, Словакия и Швеция. 

Вместо това през последните четири години Белгия, Чехия, Дания, Унгария и Полша са на път да реализират 50% понижение на смъртните случаи и тежките пострадвания по пътищата до 2030 г. В случая с Румъния броят на смъртните случаи, породени от пътни катастрофи през 2023 година, е намалял с 5% спрямо 2022 година и със 17% спрямо 2019 година

Наличните данни за целия Европейски Съюз за 2022 година (подробните данни за 2023 година към момента не са налични) демонстрират, че 52% от съдбовните пътни катастрофи са настъпили по селските пътища, спрямо 38% в градските региони и 9% по автомагистралите.

Тенденцията в броя на убитите велосипедисти по пътищата на Европейски Съюз е сериозна причина за безпокойствие

Повече от 2000 велосипедисти ще бъдат убити през 2022 година Това е единствената огромна група участници в придвижването, при която не се следи доста понижаване на броя на смъртните случаи през последното десетилетие, изключително заради непрекъснатата липса на подобаваща инфраструктура и небезопасното държание на всички участници в придвижването, като превишена скорост, разсеяно шофиране и шофиране под въздействието на алкохол и опиати.

Мъжете са предизвикали три от всеки четири смъртни случая на пътя (77%)

Хората на възраст над 65 години са изложени на по-голям риск, защото те съставляват 29% от всички смъртни случаи по пътищата, като в същото време съставляват 21% от популацията. По същия метод младежите на възраст сред 18 и 24 години съставляват 12% от смъртните случаи, породени от пътни катастрофи, само че 7% от популацията. Пътниците в моторни транспортни средства (водачи и пътници) съставляват 45% от всички смъртни случаи, до момента в който пешеходците са 18%, ползвателите на моторни двуколесни транспортни средства (мотоциклети и мотопеди) 19%, а велосипедистите 10%. Моделите се трансформират доста с възрастта.

Сред хората на възраст над 65 години пешеходците са причина за 29% от смъртните случаи, а велосипедистите - 17%

Вижте тук най-новата матрица на конфликта, описваща главните транспортни средства, участващи в съдбовни пътни катастрофи. В градските региони уязвимите участници в придвижването (пешеходци, велосипедисти и ползватели на моторизирани двуколесни транспортни средства) съставляват съвсем 70% от всички смъртни случаи. Смъртните случаи измежду градските участници в придвижването доминират, когато произшествието включва коли и камиони, което акцентира нуждата от възстановяване на отбраната на тези уязвими участници в придвижването.

През 2018 година Европейски Съюз си сложи цел за понижаване на смъртните случаи по пътищата и, за първи път - на тежките пострадвания - с 50% до 2030 година Това беше посочено в Стратегическия проект за деяние за сигурност на придвижването по пътищата на Комисията и в рамката на политиката за пътна сигурност на Европейски Съюз 2021-2030 година, който също по този начин дефинира проекти за пътна сигурност, ориентирани към реализиране на задачата за нулева смъртност по пътищата до 2050 г.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР